A mezőgazdaság és élelmiszeripar mint nemzetgazdasági prioritás lefedi a teljes mezőgazdasági és élelmiszeripari innovációs láncot, beleértve a következőket: erdészet, kertészeti technológiák, növénynemesítés, növényvédelem, növénytermesztési technológiák; állatnemesítés, állattenyésztés, takarmányozás és gyepgazdálkodás; agrár-biotechnológia, élelmiszer-biztonsági, feldolgozás-technológiai megoldások és egészséges élelmiszerek.
A mezőgazdaság és élelmiszeripar kitettsége a legnagyobb az éghajlatváltozásnak a nemzetgazdasági ágak közül, ezért a prioritásban kiemelt szerepe van a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő mezőgazdasági technológiákkal kapcsolatos fejlesztéseknek, a stresszrezisztenciát erősítő megoldásoknak. Az erőforrás-hatékony gazdaság és az energia, klíma prioritásokhoz szinergikusan illeszkedve jelen prioritás alapvető eleme a környezeti terhelés csökkentése és a klímaváltozás hatásainak mérséklése.
A prioritás a hazai adottságokra építve két irányból kívánja támogatni a terület fejlesztését. Egyrészt a környezeti adottságok, a növénytermesztési és állattenyésztési tapasztalatok ötvözése innovatív megoldásokkal a szektort alkalmassá teszik prémium termékek előállítására.
A prioritás másik iránya, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar járuljon hozzá a fenntarthatóság előmozdításához, egyúttal a vidék megtartó erejének növeléséhez.
Ennek a prioritási iránynak hangsúlyos eleme az egészségmegőrzést támogató, értékes beltartalmú élelmiszerek és gyógyhatású termékek termelésének fejlesztése és a termelésüket hatékonyabbá tevő KFI és agrárkísérletek ösztönzése.
A prioritás célkitűzései